Nieuwe duikers in Kinderdijk

Één van de bekendste stukjes Nederland ligt middenin ons werkgebied. Het gebied rond de molens van Kinderdijk wordt zorgvuldig beheerd door het waterschap. Wij leggen een serie inlaatvoorzieningen voor ze aan, zodat er water kan worden afgevoerd bij extreem weer. Dit moet toch de mooiste werkplek van Nederland zijn!
Ons werk maakt onderdeel uit van een groter initiatief van Waterschap Rivierenlanden om de waterveiligheid in de Alblasserwaard te verbeteren. Een deel van het waterschap is verdiept, waardoor het nu meer water kan opvangen. Dat is nodig om grote hoeveelheden water bij extreme omstandigheden (zoals hevige regenval en westenwind) het hoofd te bieden. “De serie duikers die wij nu aanleggen, zijn letterlijk het sluitstuk”, zegt Hoofduitvoerder Leen Loef. “Ze kunnen worden geopend en gesloten wanneer nodig. Zo kan het water de polder in stromen vanuit het gebied waar de molens staan. Daardoor is er minder kans op kadedoorbraak en wateroverlast in de omgeving. Om het meeste drijfvuil van afgestorven planten resten uit de aflaatbuis te houden is er van kastanje palen met wiepen een filter gemaakt. Deze constructie past qua uiterlijk perfect in deze beschermde omgeving.”
Improviseren met oog voor de omgeving
Voor inlaatvoorzieningen gebruiken we liefst rechte buizen zodat het water zonder hindernissen kan doorstromen. Bij aanleg van de eerste duiker bleek het in werkelijkheid niet zo rechttoe rechtaan. Uitvoerder Frans Schouls legt uit: “Aan de uitstroomkant eindigde de buis op twee meter van de achtertuin van een aangrenzend perceel. De aanwezige beschoeiing zou binnen afzienbare tijd wegspoelen. Om beschadigingen te voorkomen, hebben we we waterloop aan de instroomkant verlegd. Daardoor stroomt het water netjes recht de lager gelegen sloot in. Bij het verleggen van de waterloop hebben we een stuk riet uitgegraven. Dat hebben we na afloop weer netjes teruggeplaatst. Je kunt amper zien dat we aan het werk zijn geweest.”