Kamelenbrug leidt fietsers golvend over het water

In Houten kunnen fietsers een nieuwe, unieke brug in hun ritten verwerken. De brug is geen rechte streep, maar maakt een golvende beweging van de ene oever naar de andere. De 80 meter lang brug is gemaakt van composiet waarin gerecyclede PET-flessen zijn verwerkt. Wij verzorgden de aanleg van dit bijzondere kunstwerk.
In Houten, vlakbij Utrecht, rijden fietsers graag een stukje om zodat ze een heel nieuw pad kunnen nemen. Dat pad noemen we de Kamelenbrug. De brug is geen rechte streep, maar maakt een golvende beweging van de ene oever naar de andere. Het bijzondere ontwerp is niet echt gebaseerd op de bulten van het woestijndier, maar vloeit vooral voort uit de wens dat er plekken moesten zijn waar een (maai)boot onder de brug door kan varen.
De nieuwe brug sluit het tien jaar geleden in ontwikkeling genomen sport- en werklandschap De Meerpaal in Houten aan op het fijnmazige netwerk van fietspaden in Houten. Het wordt een opvallende maar ook belangrijke schakel in de hoofdfietsstructuur van fietsstad Houten. Op De Meerpaal worden bedrijven gehuisvest. Onder meer is hier het nieuwe gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt te vinden. Daarnaast is De Meerpaal de plek voor onder meer hockey- en honkbalvelden.
Knotwilgen
De nieuwe fietsbrug komt te liggen bij de kruising in De Staart, aan de entree van Houten vlakbij hotel Van der Valk en het opvallende rode Arvalgebouw. Het gevaarte wordt 80 meter lang en bestaat uit vijf gelijke brugdelen van elk 16 meter. De eerste daarvan zijn inmiddels op hun plek gehesen. De architect heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de landschappelijke omgeving en door de wens fietsers als het ware ‘het water te laten ervaren’. Het hekwerk op de brug doet denken aan de knotwilgen langs de Heemsteedseweg waarop het pad wordt aangesloten. ’‘s Avonds gaan tien spotjes de brug verlichten, zodanig dat de directe omgeving geen last ondervindt van ‘lichtvervuiling’.
Duurzaamheid: brug gemaakt van PET-flessen
Hoeveel petflessen er precies voor leeg zijn gedronken is niet meer te achterhalen. Maar ‘een paar ton’ aan dit gerecycled plastic is er minstens verwerkt in de nieuwste fietsbrug die deze week in Houten in gebruik is genomen: de Hoonbrug. De 80 meter lange brug ligt in het verlengde van de Brede Hoon naar De Staart en is vooral een uitkomst voor mensen die werken op het bedrijvenpark De Meerpaal. Voor hen wordt het aantrekkelijker op de fiets te komen omdat de brug een paar belangrijke fietsroutes handig aan elkaar knoopt. Ook voor de hockeyers die op de fiets naar HC Houten gaan is de brug een verbetering.‘Duurzaamheid’ was een belangrijke eis van de gemeente.
De fietsbrug is gemaakt van composiet. Dat is oersterk en veroudert niet, het materiaal bestaat voor een kleine twintig procent uit gerecyclede petflessen. De brug is neergelegd in delen die elk zeker honderd jaar mee moeten kunnen. Als officiële naam is gekozen voor Hoonbrug aangezien alle namen van de straten in De Meerpaal eindigen op Hoon. De polder waarin het bedrijvenpark is gebouwd, heette Hoonpolder.