Utrechtse blikvangers het hele jaar netjes

Gemeenten beheren er honderden, soms duizenden: civiele kunstwerken. Met die term worden grote objecten aangeduid die bijdragen aan de bereikbaarheid en uitstraling van een gemeente, zoals bruggen, sluizen, viaducten en werftrappen. Veel gemeenten sturen tegenwoordig vooral op het behoud van kwaliteit van hun kunstwerken. Zo kunnen ze het beste de bereikbaarheid, veiligheid en uitstraling van hun gebied garanderen. Sturen op kwaliteit is per saldo duurzamer en goedkoper, doordat de levensduur van kunstwerken langer wordt. Het vergt wel een specifieke werkwijze: er moet met grote regelmaat aandacht aan de kunstwerken worden besteed. Dat is precies wat onze specialistisch reinigers graag doen. Voor twee jaar mogen we een groot aantal kunstwerken in de gemeente Utrecht schoon houden.
Een enorme hoeveelheid objecten
Met de gemeente Utrecht hebben we een tweejarig contract lopen voor het specialistisch reinigen van zo’n 1100 civiele en monumentale kunstwerken van hout, staal, beton en andere steensoorten. Die houden wij vrij van straatvuil en ongewenst groen. De lijst met objecten is lang, en beslaat onder andere brugdekken en -leuningen van fiets/voetbruggen en verkeersbruggen, dammen, duikers, werftrappen, sluizen, kademuren en geluidsschermen.
Duurzame oplossing
“Een langer lopend contract stelt ons in staat om reiniging op langere termijn in te plannen.”, stelt Victor Erdman, Projectmanager bij Aannemersbedrijf Wallaard. “In de zomer is het werk bijvoorbeeld van andere aard dan in de natte maanden. Reinigen en onderhouden brengt flink lagere kosten mee dan repareren en vervangen. Ook de bereikbaarheid blijft op deze manier beter: de beweegbare bruggen en sluisdeuren reinigen we bijvoorbeeld aan het einde van de winter voordat het vaarseizoen weer begint, wanneer er nog weinig gevaren wordt. Hiernaast worden alle werftrappen langs de Oude Gracht twee keer per jaar gereinigd: de eerste keer voor half april en de tweede keer voor de Sinterklaasintocht in Utrecht. Zo voorkomen we overlast en zorgen we ervoor dat dagjesmensen een veilige, nette stad tegenkomen.”
Werken voor de lange termijn
Directeur Michael van de Berkt ziet toekomst voor Wallaard in het specialistisch reinigen en de langer lopende contracten. “Naast in Utrecht hebben we zulke contracten ook lopen in Gouda, Roosendaal en een aantal kleinere gemeenten. We hebben dan ook flink geïnvesteerd in materieel voor dit soort werk, zoals speciaal ingerichte bussen waarmee onze reinigers overal geluidsarm, schoon en in veel gevallen emissieloos aan het werk kunnen. Op die manier kunnen onze mensen echt zorg dragen voor een perceel. In onze reinigers investeren we ook. We leiden ze op zodat ze helemaal zelfstandig hun percelen kunnen beheren. En we zoeken naar nieuwe Specialistisch Reinigers!”