Groenrenovatie helpt het ecosysteem weer in balans te komen

Het belang van groenvoorziening gaat verder dan alleen een mooie uitstraling. Deze winter lieten wij onze groene vingers zien bij het renoveren van maar liefst 265 verschillende plantvakken verdeeld over de Gemeente Roosendaal. De noodzaak hiervan is groot: versleten groen kan een negatief effect hebben op de omgeving op verschillende manieren. Maar wat is dan versleten groen?
Versleten groen?
Voor onze groenmensen is ‘versleten groen’ een term die verwijst naar groen dat niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals ziekte, ouderdom of onvoldoende onderhoud. Versleten groen kan er onverzorgd en onaantrekkelijk uitzien en een troosteloze uitstraling geven aan een gebied. Maar dit is niet het enige effect dat versleten groen heeft op de omgeving.
Het redden van het ecosysteem
Veel plant- en diersoorten verdwijnen in hoog tempo en ecosystemen raken verder uit balans. Gemeenten zien dat ook, en zetten in toenemende mate in op ecologisch groenbeheer. Wij hebben de expertise in huis om hierin te voorzien. We poten planten die bijdragen aan de biodiversiteit, zoals heesters en bomen die vruchten en bloemen dragen en planten die vlinders, bijen en vogels aantrekken. Er wordt ook rekening gehouden met wilde bijen door verschillende bloemenmengsels te gebruiken in plaats van standaard bermen- en gazonmengsels.
Onze bijdrage in Roosendaal
Wij hebben 70.000 heesters en vaste planten geplant en 47 nieuwe bomen geplaatst. Het was een groot winterwerk en een stevige logistieke uitdaging, met ruim 265 verschillende plantvakken verdeeld over de gemeente. Het doel van dit project is om het openbare groen te verbeteren en te zorgen voor een gezonde, duurzame en mooie omgeving.