Duurzaam ecologisch groenbeheer in de bebouwde kom van Hoeksche Waard!
Geweldig nieuws: de komende vijf jaar mogen wij het openbare groen in de Gemeente Hoeksche Waard gaan beheren. Voor dit contract gaan we onze specialistische kennis over ecologisch beheer inzetten. Dat doen we met 100% elektrisch materieel. Met ons werk gaan we een mooie boost geven aan de biodiversiteit in Piershil, Goudswaard, Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland en Numansdorp.

Specialistisch, ecologisch onderhoud
Gemeente Hoeksche Waard wil op een duurzamere manier haar openbaar groen gaan onderhouden. Met traditioneel onderhoud krijgen gemeenten weliswaar strakke bermen en perken, maar het groen biedt dan weinig leefruimte voor bijzondere bloemen, insecten en dieren. Bij Wallaard Groen zijn alle collega’s Kleurkeur-gecertificeerd. Deze specialistische kennis is nodig om de visie van de gemeente waar te maken. Met het contract wil de gemeente een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de openbare ruimte. We hebben er ook een aantal interessante investeringen voor gedaan.
Een stevige ambitie vergt flinke investeringen
Harry van Waveren, wethouder Duurzaamheid, is blij met het nieuwe contract: “We hebben de aannemers de opdracht gegeven het groenbeheer uit te voeren op een manier die goed is voor de biodiversiteit. De aannemer kan dankzij de langere looptijd van het contract investeren in technieken en machines die beter zijn voor de natuur en in kennis van de groenmedewerkers die het beheer uitvoeren. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van het openbaar groen, we helpen zo ook de biodiversiteit in de dorpen versterken. Een langlopend contract is bovendien ook financieel voordeliger.” Directeur Groen Robin Castelijn is blij met deze ambitieuze samenwerking: ‘De duurzame ambitie van de gemeente Hoeksche Waard sluit mooi aan bij de onze. Daarom hebben we stevig geïnvesteerd in extra elektrisch materieel, zoals bosmaaiers en een elektrische auto. We zijn al langer bezig met het verduurzamen van ons materieel, en het is mooi als opdrachtgevers ons daar verder in stimuleren.’
GeWild Groen
Een andere manier van groenbeheer betekent ook dat het groen er soms wat wilder uitziet. ‘GeWild Groen’ noemen ze dit in de Hoeksche Waard. Voor insecten, kleine dieren en planten is het lastig grote afstanden te overbruggen. Om te kunnen overleven is het daarom belangrijk dat veel bermen, stukjes groen, kreken en sloten op elkaar zijn aangesloten. Gefaseerd maaien is ook een ecologische oplossing: daarbij maaien we bermen in fases zodat er constant een mooie habitat blijft voor insecten, en bloemen de kans krijgen om uit te bloeien en te zaaien.
Ecologisch groenbeheer is een specialisme dat we steeds vaker inzetten. Ook in de gemeente Halderberge werken we op Kleurkeur en voor ProRail houden we ecologische standaarden aan voor het groen langs het spoor.