Groei-ambitie: de eerste 6 maanden van Robin Castelijn
Op 1 april begon Robin Castelijn als Directeur Groen bij Wallaard. In zijn eerste 6 maanden konden we nieuwe collega’s verwelkomen, kwamen er nieuwe opdrachtgevers bij en werden nieuwe certificaten behaald. Hoe was dat voor Robin? Een gesprek over zijn eerste zes maanden en zijn ambities met Wallaard Groen.

Hoe ben je onthaald bij Wallaard?
Ik voelde me al snel thuis hier. Het is redelijk no-nonsense. Ik ben voortvarend van start gegaan en kreeg daar meteen ook de ruimte voor. M’n Groen-collega’s zijn een gezellige ploeg, en ook met Michael van de Berkt (Directeur van het Aannemersbedrijf) heb ik een goede klik. Het kantoor van Wallaard is recentelijk flink uitgebreid, en daarin zag ik meteen een kans. Alle groenmedewerkers zitten nu op de benedenverdieping. Dan loop je nóg net wat makkelijker bij elkaar binnen.
Waren er meteen uitdagingen voor je?
Het werd me al snel duidelijk dat, als ik het bedrijf goed wilde leiden, er een aantal plannen moest worden opgesteld die tot nu toe niet helder vastgelegd waren. Dus ik ben met iedereen gaan praten: groen-collega’s, de mensen in de werkplaats en bij het Aannemersbedrijf. Op basis daarvan heb ik een strategisch businessplan, een personeelsplan en een investeringskalender opgesteld. Daarmee is er lijn gebracht in al het goede wat er al was, aangevuld met nieuwe input. Nu hebben we een mooie onderbouwing voor nieuw werk, nieuwe investeringen en nieuw personeel. Dat zijn dunne documenten in simpele taal waar iedereen heel goed mee kan werken.
Heb je inmiddels je draai gevonden?
Zeker. Zoals gezegd: ik voelde me al snel thuis en ik krijg de ruimte om m’n ideeën uit te voeren.
Wat bracht jij mee dat Wallaard goed bleek te kunnen gebruiken?
Naast uiteraard inhoudelijke kennis van aanleg en beheer heb ik een scherpe commerciële blik. Ook heb ik een flink netwerk van opdrachtgevers, partners en andere instanties. Wallaard Groen heeft flinke groeipotentie, en ik denk dat mijn kwaliteiten goed van pas kwamen om snel een visie te ontwikkelen. Dat ik planmatig werk helpt om die visie te communiceren en uit te voeren.
Hoe past jouw achtergrond als commercieel econoom bij jouw rol / en hoe dat je zelf geen groene vingers hebt?
Ik durf wel te zeggen dat ik goed ben in plannen maken, keuzes onderbouwen en knopen doorhakken. Ik werk al bijna 15 jaar in deze branche dus inmiddels weet ik veel van groen en aannemerij. In mijn vorige functie kwam het van pas dat ik planmatig werk, en ook hier bij Wallaard is dat waardevol. We hebben vakmensen pur sang in ons team die echt alles van bomen en planten weten. Ook is het heel fijn dat Rutger de Graaf nog meewerkt. Hij is een voorvechter van rentmeesterschap en onder zijn leiding is er een mooi fundament gelegd voor groen-aanleg en -onderhoud, langs het spoor en in de openbare ruimte. Daar bouw ik op voort.
Wat is fijn aan werken bij Wallaard?
Ik krijg veel vrijheid en er is hier echt bereidheid om te ondernemen. Als je een goeie case maakt, dan is er heel veel mogelijk bij Wallaard. De veelzijdigheid van ons werk is ook mooi: van maaiwerk voor gemeenten tot vegetatiedaken voor VVE’s tot groenbeheer langs het spoor door heel Nederland. Ook de samenwerking tussen Aannemersbedrijf en Groenvoorziening is fijn, en er zit nog veel meer potentie in.
Wat hebben jullie als team al bereikt?
Als je naar het team kijkt dan ben ik allereerst heel blij met de fijne werksfeer. We kunnen echt op elkaar bouwen, en op vrijdagmiddag blijft er altijd wel een ploegje hangen voor een drankje en wat gezellige praat. We hebben in mijn eerste halfjaar een aantal fijne nieuwe collega’s gevonden en er zijn cursussen afgerond waarmee we nieuwe certificaten hebben verdiend. Ook zijn we aan het werk gegaan voor een aantal nieuwe opdrachtgevers, wat altijd ook voor nieuw enthousiasme zorgt. Het team staat sterk!
Waar zie je kansen voor Wallaard Groen?
We zien een aantal werkgebieden waarnaar meer vraag komt en waar wij nu al goed in zijn. Er is toenemende vraag naar biodiversiteit en natuurvraagstukken. Op die gebieden hebben wij veel specialistische kennis in huis. Boomverzorging, ecologisch en natuurtechnisch werk, klimaatadaptatie – dat zijn specialismen die we zeker verder gaan ontwikkelen. Ook kunnen we verdergaand Investeren in digitalisering en nieuw innovatief materieel. Daarmee hebben we een hogere scoringskans in (EMVI-) aanbestedingen, worden we aantrekkelijker als werkgever en kunnen we kosten beter beheersen.
Ook met vegetatiedaken kunnen we vooruit. We hebben een uniek product qua opbouw van de constructie en een sterke inkooppositie bij een betrouwbare partner, waardoor we kunnen beschikken over de nieuwste innovaties. Groene daken worden de standaard in Nederland. Hier ligt een groot marktpotentieel en daar gaan wij ons op richten.
Hoe zie je de toekomst van Wallaard Groen?
We hebben de ambitie om te groeien. Ons werkgebied breidt zich op dit moment uit doordat we steeds meer werk aannemen in het Brabantse. We overwegen dan ook een uitbreiding om invulling te geven aan onze groeiambitie. We staan zeker ook open voor groei in de vorm van overnames. Het wordt dus hard werken en hopelijk hebben we dan ook veel te vieren.