(0183) 581490 info@wallaard.nl

OPLEVERING CIRCULIARE BRUG
Aannemer Aco Wallaard levert een bijzondere brug op aan Wethouder Johan Quik.

Inleiding

Met losmaken van een lint is de vernieuwde brug over de Doetsevliet in Giessenburg feestelijk opgeleverd. Het is een opvallende brug geworden. Vooral omdat bijna alle materialen zijn hergebruikt. Wethouder Quick “Het is daarmee de eerste circulaire brug in gemeente geworden. Daar zijn wij erg trots op”

Achtergrond
In 2020 stond de vervanging van de Doetsevlietbrug gepland. Einde levensduur. Het houtwerk was slecht maar belangrijke onderdelen zoals de stalen liggers waren nog goed. Zonde om af te voeren. In samenspraak met de aannemer is daarom besloten tot hergebruik. Bovendien is al het toegepaste houtwerk tweedehands. Perfect hardhout van topkwaliteit. Het hout is als nieuw maar heeft meer karacter. De stalen liggers zijn in de werkplaats opnieuw verduurzaamd. Nadat de brug in zijn geheel is gedemonteerd is hij teruggeplaatst. De brug heeft zo een mooi tweede leven gekregen.

Burgerparticipatie.
Het Dorpsoverleg Giessenburg heeft ook een toepasselijke naam bedacht: Watermunt. Aan de brug zijn bloembakken gehangen met planten die de omwonenden zelf gaan onderhouden. Zo heeft deze circulaire brug ook nog een stukje burgerparticipatie meegekregen. Voorstel uitspraak Wethouder Johan Quik: “ Deze brug is een goed voorbeeld van Duurzaamheid en burgerparticipatie. De gemeente wil daarom de positieve ervaringen gaan toepassen bij andere bruggen”.

Tekst van:
Arie Huisman
Adviseur Kunstwerken en Wegen
Vakteam Beheer Buitenruimte
Gemeente Molenlanden