(0183) 581490 info@wallaard.nl

Projectnaam             Renovatie Haagse Markt
Plaats                        Den Haag
Opdrachtgever         Gemeente Den Haag
Uitvoeringsperiode  2014 – 2015

Het is een begrip in Den Haag: de Haagse Markt. Gelegen op de rand van de wijken Transvaal en Schilderswijk, aan de Herman Costerstraat.
Het is de grootste onoverdekte markt van Nederland en kan zich meten aan de grote markten van Europa. Al 75 jaar is het dé plek om rond te slenteren en je steeds weer te verbazen over het grote aanbod van producten.
Kleding, schoenen, meubels, verse vis, exotische hapjes, groenten en fruit, computerspullen, kinderwagens, koffers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop op de markt.
De Haagse Markt trekt dan ook dagelijks duizenden bezoekers en wordt ook steeds vaker bezocht door toeristen. De afgelopen jaren is er weinig onderhoud gepleegd aan de markt en dus staat er nu een flinke opknapbeurt gepland.

Er wordt een nieuwe infrastructuur aangelegd, de bestrating wordt vernieuwd, er komen bredere wandelpaden en nieuwe marktkramen met elektra, water, eventueel gas en een opslagunit, die voor meer comfort zorgen voor de marktondernemers en de bezoekers.
De nieuwe units worden geplaatst op betonnen fundering, het skelet bestaat uit staal en wordt bekleed met een stalen gevelplaat. Het merendeel van de units zijn afsluitbaar met een rolluik.
Ook wordt een nieuw marktkantoor gebouwd met op de begane grond ruimte voor horeca. Tijdens de verbouwing blijft de markt gewoon open voor publiek: op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

De vernieuwing van de Haagse Markt is geen eenvoudige klus. Er staan op dit moment 532 kramen in allerlei maten en vormen: containers, verkoopwagens, kramen en soms zelfs hele winkeltjes. Al deze bebouwing moet eerst van het terrein worden gehaald om de bestrating te kunnen vernieuwen en nieuwe marktkramen te kunnen bouwen. Maar ondertussen willen de ondernemers natuurlijk wel gewoon kunnen doorverkopen en willen bezoekers hun vaste kramen niet missen. Daarom wordt de verbouwing in meerdere fasen uitgevoerd. Er wordt steeds een deel van de markt ‘opgepakt’ en verplaatst naar een tijdelijke marktlocatie in de Herman Costerstraat.

Op het lege stuk marktterrein worden de werkzaamheden in een paar maanden tijd uitgevoerd zodat de ondernemers niet al te lang op de tijdelijke markt staan voordat ze terug kunnen naar hun nieuwe marktkraam. Als alle fasen afgerond zijn, is de vernieuwde Haagse Markt helemaal klaar. In de tussentijd blijft de markt dus gewoon geopend.